Dobre, zdrowe, oryginalne i lokalne produkty będzie można kupić 16 grudnia w patio PWSZ w Suwałkach, gdzie odbędzie się kolejna edycja Świątecznego Bazarku organizowanego przez Slow Food Vigrensis. W tym roku do atrakcyjnej oferty stoisk producentów i rzemieślników zostanie dodany społeczny i edukacyjny.
– Bazarek to znakomita okazja do niespiesznych zakupów. I to zakupów niezwykłych! Dokładamy starań, by w jednym miejscu można było kupić niemal wszystko, co na świątecznym stole powinno się znaleźć – zachęcają organizatorzy. Idea Bazarku Świątecznego to zakupy bezpośrednio u producenta, który przy okazji spotkania opowie, jak powstał produkt, gdzie i przede wszystkim – z czego. Zgodnie z tradycją – na stoiskach nie będzie „masówki” z chemią i ulepszaczami.
W programie Bazarku Świątecznego znalazły się też akcenty ekologiczne i rodzinne. W patio PWSZ zostanie sfinalizowana akcja społeczna „Świąteczny karp”. O kampanii i konkursie można przeczytać w artykułach: Ryb poznawania, ryb gotowanie oraz Dzieci i ryby mają głos. W ramach „karpiowej akcji” organizatorzy planują: warsztaty dla dzieci prowadzone przez suwalczanki z MamoDroga, rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego połączone z wręczeniem nagród. Podczas Bazarku odbędzie się również zbiórka publiczna na rzecz podopiecznych Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami – http://www.niebywalesuwalki.pl/wydarzenie/swiateczna-akcja-dla-zwierzaka/
Więcej na temat Bazarku Świątecznego w naszym KALENDARZU.
Karty zgłoszenia dla producentów – BAZAREK ŚWIĄTECZNY:
Fot. Slow Food Vigrensis