Suwalski Ośrodek Kultury zaprasza na kolejną wycieczkę „Cztery pory roku na Suwalszczyźnie” w ramach popularnego cyklu Środy Seniora. Uczestnicy będą mogli zwiedzić młyn, poznać proces przygotowania mąki oraz wypieku chleba. UWAGA! Liczba miejsc ograniczona.
W każdej kulturze i na każdym kontynencie powstała i istnieje do dziś jakaś forma chleba – najpowszechniejszego pożywienia człowieka. Jego historia liczy około 12 tysięcy lat. To właśnie wtedy ludzie prowadzący osiadły tryb życia nauczyli się uprawy traw, a później zbóż. Cztery i pół tysiąca lat temu Egipcjanie rozpoczęli wypiekanie pieczywa podobnego do tego, jakie spożywamy obecnie – chleba na zakwasie. Wiosną 2000 roku w Radzionkowie na Śląsku piekarz Piotr Mankiewicz otworzył pierwsze w Polsce Muzeum Chleba. Dokąd na Suwalszczyźnie warto pojechać, by poznać tradycyjny wypiek chleba?
29 czerwca podczas kolejnej Środy Seniora spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie. O tradycji przygotowania mąki na chleb opowie młynarz, Karol Pawłowski. Pieczenie chleba na zakwasie będziemy obserwować w gospodarstwie „Skąd nasz ród” w Bilwinowie.
tel. 87 563 85 22.